KEHA-keskuksen tehtävät ja palvelut

Oikaisuvaatimus ja muutoksenhaku

Oikaisuvaatimus ja muutoksenhaku

Jos olet tyytymätön saamaasi päätökseen, voit hakea siihen oikaisua KEHA-keskukselta tai valittaa päätöksestä hallinto-oikeuteen.

Oikaisuvaatimuksesta ja muutoksenhakumenettelystä ohjeistetaan päätöksessä.

Lisätietoa

Myyntilaskutusta koskeva oikaisuvaatimusosoitus

ELY-keskusten myyntilaskuja koskevat oikaisuvaatimukset on tehtävä kirjallisesti ja toimitetaan maksun määränneen ELY-keskuksen kirjaamoon kuuden (6) kuukauden kuluessa maksun määräämisestä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava

  1. Oikaisua vaativan nimi ja yhteystiedot
  2. Muutettavaksi vaadittava ELY-keskuksen lasku liitteenä (alkuperäinen lasku tai kopio)
  3. Millaista oikaisua vaaditaan
  4. Millä perusteella oikaisua vaaditaan

Oikaisuvaatimuksen voi lähettää sähköpostin lisäksi omalla vastuullaan myös postitse, lähetin välityksellä tai sähköpostitse. Oikaisuvaatimus on toimitettava niin ajoissa, että se on perillä oikaisuvaatimusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukiolojan päättymistä.

Vastuu viranomaiselle osoitetun sähköisen viestin perille menosta on sen lähettäjällä. Oikaisuvaatimuksen toimittamisesta säädetään tarkemmin sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa annetussa laissa.


Muutoksenhaku palkkaturvapäätökseen

Palkkaturvapäätöksen mukana toimitetaan tarkat ohjeet muutoksen hakemisesta päätökseen.

Työntekijän valitus sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan

Työntekijä voi valittaa palkkaturvapäätöksestä sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakuntaan ja sen päätöksestä edelleen vakuutusoikeuteen muun muassa silloin, kun

  • hakemus on hylätty sen vuoksi, että se on palautettu myöhässä
  • hakemus on hylätty sen vuoksi, ettei työnantajaa ole voitu todeta maksukyvyttömäksi
  • hakemus on hylätty sen vuoksi, etteivät saatavat perustu työsuhteeseen
  • hakemus on hylätty palkkaturvan väärinkäytösepäilyjen vuoksi.

Työntekijän kanne alioikeudessa

Jos palkkaturvana haettu saatava on hylätty sen vuoksi, että työnantaja on riitauttanut saatavan, työntekijän on säilyttääkseen oikeutensa palkkaturvaan nostettava kanne käräjäoikeudessa työnantajaa vastaan. Jos saatava on hylätty sen vuoksi, ettei palkkaturvaviranomainen ole kyennyt selvittämään sen perustetta ja määrää, mutta työnantaja ei ole sitä kiistänyt, työntekijän on nostettava kanne käräjäoikeudessa valtiota vastaan. Mikäli työnantaja on konkurssissa, kannetta ei voida nostaa, vaan työntekijän on valvottava saatavansa konkurssissa.

Oikeudenkäynnin jälkeen työntekijän on tehtävä uusi palkkaturvahakemus kolmen kuukauden kuluessa tuomion lainvoimaiseksi tulosta.

Työnantajan takaisinsaantikanne

Palkkaturvapäätöksessä maksuvelvolliseksi määrätty työnantaja voi hakea maksuvelvollisuuteensa muutosta nostamalla takaisinsaantikanteen valtiota vastaan. Jos työnantaja on konkurssissa, maksuvelvollisuutta koskeva riita voidaan ratkaista konkurssimenettelyn yhteydessä.

Palkkaturvan sivusto (keha-keskus.f)