Kunskapsbaserad ledning i AN-tjänster och integrationstjänster
Utveckling av digitalisk rapportering och stöd för kunskapsbaserad ledning
Vi producerar mångsidiga digitala verktyg för våra kunder och stöder dem i frågor som rör utveckling av kunskapsbaserad ledning. I utvecklingen av rapporteringen identifierar vi noggrant kundernas informationsbehov och erbjuder aktivt förslag till lösningar.
En betydande del av den digitala rapporteringen som upprätthålls av UF-centret är avsedd för arbetskraftsservicens interna bruk. Till denna del är centrala kunder hos UF-centret bl.a. arbets- och näringsministeriet, NTM-centralerna, övriga statliga ämbetsverk, sysselsättningsområden och kommuner. Med de verktyg som erbjuds de interna kunderna stöds bl.a. styrningen av servicesystemet, det operativa och strategiska beslutsfattandet och det regionala samarbetet inom skötseln av sysselsättningen samt organisationernas egen ledning. I utvecklingen av verktyg samarbetar man internt med dataplattformen Mylly som ägs av UF-centret. Mylly fungerar som en teknisk plattform som möjliggör rapportering och uppföljning.
Utöver den interna rapporteringen upprätthåller UF-centret enskilda applikationer avsedda för offentligt bruk, med vilka man kan följa bl.a. hur matchningssituationen utvecklas.
Utvärdering, uppföljning och analys
Utvärdering och uppföljning av arbetskraftstjänster
Vi producerar information om arbetskraftstjänsternas resultat och funktion nationellt och regionalt för den kommun eller sysselsättningsområde som ansvarar för att ordna arbetskraftstjänsterna. Vi observerar möjliga variabler som påverkar resultat eller funktion och informerar den som ansvarar för att ordna arbetskraftstjänster och arbets- och näringsministeriet. Vår årliga expertbedömning kan innehålla bland annat följande helheter:
- Centrala nyckeltal för arbetskraftsmyndigheternas verksamhet och resurser
- Funktion, användning, tillgänglighet, kvalitet och effekter av arbetskraftstjänster
- Utveckling och sammansättning av antalet arbetssökande och arbetsplatser
- Genomförande av lagstadgade uppgifter relaterade till arbetskraftstjänster och utkomstskydd
Vi producerar också
- sammanfattningar av arbetskraftsservicens funktion per regeringsperiod.
- till arbets- och näringsministeriet producerar vi olika typer av information och skriftliga expertbedömningar om arbetskraftstjänster, som publiceras under första halvåret
Utvärdering och uppföljning av integrationstjänster
Vi producerar information om resultat och funktion av integrationstjänster nationellt samt med noggrannhet för den kommun eller sysselsättningsområde som ansvarar för att ordna arbetskraftstjänster. Vi observerar möjliga variabler som påverkar resultat eller funktion samt informerar den kommun som ansvarar för att ordna arbetskraftstjänster och arbets- och näringsministeriet. Vår årliga nationella översikt över främjandet av integration innehåller bland annat följande helheter:
- Centrala nyckeltal för genomförande och resursering av integrationstjänster
- Funktion, användning, tillgänglighet, kvalitet och effekter av integrationstjänster
- Integrationsvägar och deras resultat
- Vi upprätthåller informations- och statistikstjänster relaterade till integration.
Läs mer: Integration.fi (kotoutuminen.fi)
Prognos av arbetskrafts- och kompetensbehov
UF-centret ansvarar för koordinering och vägledning av nationella prognosprocesser relaterade till arbetskrafts- och kompetensbehov. Regionala utvecklingsutsikter är en gemensam syn på nuläget och kortsiktiga utsikter för landskap och ekonomiska regioner, formad av NTM-centralerna tillsammans med andra regionala utvecklare. Översikten görs två gånger om året. UF-centret koordinerar och vägleder prognosarbetet nationellt och sammanställer en enhetlig nationell helhetsbild av regionernas utsikter. UF-centret ansvarar för underhåll och teknisk utveckling av arbetskraftsbarometerverktyget som används av arbets- och näringsministeriet och NTM-centralerna. Arbets- och näringsministeriet ansvarar för innehållsutvecklingen av arbetskraftsbarometern.
Vi upprätthåller och utvecklar verktyget för tillgång och matchning av arbetskraft som byggdes inom Färdsplansprojektet och en applikation baserad på Statistikcentralens arbetsgivarintervjuer.
Prognos av efterfrågan på internationell rekrytering
Vi upprätthåller och utvecklar en nationell prognosmodell som fokuserar på efterfrågan på internationell rekrytering och tillgång på kompetens. Med hjälp av modellen kan våra kunder tydligare identifiera branscher och yrkesområden eller till och med enskilda företagskunder som drar nytta av de internationella rekryteringstjänster som erbjuds av den offentliga sektorn. Parallellt med efterfrågemodellen analyserar vi arbetsmarknader och kompetensutbud i potentiella målländer i samarbete med Business Finland och andra partners. Efterfrågemodellen utgör grunden för effektanalyser av de faktiska internationella rekryteringstjänsterna.