Arbetsgivarens roll i lönegarantiärendet

Syftet med lönegarantin är att i händelse av arbetsgivarens insolvens trygga betalningen av arbetstagarnas ostridiga fordringar som grundar sig på arbetsförhållandet. Processen sker huvudsakligen sökandeorienterad men arbetsgivaren kan hjälpa arbetstagaren redan i början genom att berätta om hens möjlighet att ansöka om lönegaranti, genom att se till att arbetstagaren har all nödvändig information om vilka fordringar hen har (t.ex. lönespecifikationer).  Arbetsgivaren är en part i lönegarantiförfarandet.

När sökanden har lämnat in sin ansökan, kommer den att tillställas arbetsgivaren som ombeds ge ett utlåtande om ansökan. Att ge ett positivt eller ett förnekande utlåtande hjälper att avgöra ärendet. Om du trots allt kan betala en del av fordringarna direkt till arbetstagaren, är det skäl att också meddela dessa till lönegarantin så att det inte sker dubbla betalningar.

Hur gör jag om jag inte kan betala arbetstagarnas löner?

Se till att arbetstagarna kan ansöka om lönegaranti i tid. Hänvisa dem till exempel till lönegarantins webbsida där det finns noggrannare info om ansökan. Lönegaranti ska ansökas om senast tre månader efter att fordran har förfallit till betalning. Lönegarantin lämpar sig inte som finansieringsform för företagsverksamheten och med den kan inte lappas kassabrist. Redan på grund av den långa behandlingstiden ger lönegarantiförfarandet inte någon snabb lösning till exempel i en situation där det finns fördröjning i erhållandet av finansiering och man borde kunna betala lönerna följande avlöningsdag. Det är möjligt att fråga om råd för att sköta ärendet hos Företagarens ekonomihjälp

Lönegarantins behandlingstid

Lönegarantiansökningarnas behandlingstider kan vara mycket långa ur arbetstagarnas synvinkel, speciellt om arbetstagarna är utan lön en mycket lång tid. Om företaget kan betala en del av lönen till arbetstagarna, är det att rekommendera att göra det. Vi ber er meddela eventuella betalningar till lönegarantin.  

Hur kan jag främja mina arbetstagares lönegarantiärenden?

Bäst kan du främja lönegarantiärenden genom att följa lönegarantins kontakttaganden (t.ex. Begäran om utlåtande) och att besvara dem inom ramen för tidsfristerna. Att tillställa bilagor, såsom lönespecifikationer, till UF-centret, hjälper också behandlingen av lönegarantiärenden.  

Återbetalning till staten (utsökning)  

Fordringar som betalats som lönegaranti kommer att återkrävas av arbetsgivaren vanligen direkt genom utsökning. Lönegarantin kan i grundade fall bevilja en kort återbetalningstid innan återkrav genom utsökning görs. En sådan begäran bör framföras av arbetsgivaren, helst i samband med hörandeförfarandet.

Arbetsgivarens möjligheter till ändringssökande

Om lönegaranti betalas till arbetstagaren och detta inte borde ha gjorts enligt arbetsgivarens åsikt, har arbetsgivaren möjlighet att ansöka om återvinning såsom det ges noggrannare anvisningar om i det skriftliga lönegarantibeslutet.
Om arbetsgivaren har bestridit de ansökta fordringarna på sakliga grunder, vägleds sökanden om hen så önskar att föra lönegarantibeslutet till behandling vid tingsrätten. Om så sker är arbetsgivaren motpart i tingsrättsprocessen.
Om du märker ett sak- eller ett skrivfel i lönegarantibeslutet, kan du kontakta lönegarantin och be korrigering av felet, och då kontrolleras situationen.

Annat anmärkningsvärt

Om lönegaranti betalas, agerar lönegarantin som ställföreträdande betalare, och den egentliga arbetsgivaren ska ge till inkomstregistret anmälan om löneuppgifter om de inkomster som betalats som lönegaranti genom att använda de inkomstslag av den egentliga arbetsgivaren som är avsedda för situationer där ställföreträdande betalare används. De nödvändiga uppgifterna för anmälan hittar du på lönegarantibeslutet. Betalningsdag som behövs för inkomstregistret är densamma som beslutsdatumet i lönegarantin.

Noggrannare information om ärendet: https://www.vero.fi/tulorekisteri/yritykset-ja-organisaatiot/yksityiskohtaiset-tulorekisterin-ohjeet/65138/tietojen-ilmoittaminen-tulorekisteriin-sijaismaksajan-maksamat-suoritukset8/ (vero.fi)