Merimiesten palkkaturva
Merimiesten palkkaturvalla tarkoitetaan järjestelmää, jonka tarkoituksena on turvata merityösopimuslaissa (756/2011) tarkoitetun työntekijän työsuhteesta johtuvien saatavien maksaminen työnantajan maksukyvyttömyyden varalta.
Merityösopimuslakia noudatetaan, kun työ tehdään työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan suomalaisessa aluksessa tai työnantajan määräyksestä väliaikaisesti muualla. Pääsäännön mukaan alus on suomalainen ja oikeutettu käyttämään Suomen lippua, jos Suomen kansalainen tai suomalainen oikeushenkilö omistaa enemmän kuin kuusikymmentä prosenttia aluksesta.
Palkkaturvan hakeminen
Merimiehet hakevat palkkaturvaa samalla lomakkeella kuin muutkin työntekijät. Lomakkeella ilmoitetaan alus, jolla työt on tehty. Palkkaturvahakemuksen liitteeksi on tärkeä liittää kopio työsopimuksesta, jotta jo hakemuksen käsittelyn alkuvaiheessa saadaan selville, sovelletaanko kyseisessä asiassa palkkaturvalakia vai merimiesten palkkaturvalakia. Itse palkkaturvaprosessi on yhtäläinen merimiesten ja muiden palkkaturvan hakijoiden välillä. Saatavien määrä ja peruste pyritään selvittämään muun muassa työnantajaa kuulemalla. Merimiehille maksettavasta palkkaturvasta vähennetään merimieseläkemaksu ja merimiespalvelumaksu.
Merimiesten palkkaturvan eroavaisuudet
Merimiehille säädetyt palkkaturvan ehdot on osittain erilaiset merellä tehtävän työn erityispiirteiden vuoksi. Valtio perii merimiehille palkkaturvana maksettuja palkkasaatavia meripanttioikeuden avulla, mikä helpottaa takaisinperintää suhteessa normaaliin työsuhdesaatavaan. Eri ehdoilla on pyritty takaamaan merimiehille yhtäläinen mahdollisuus hakea ja saada palkkaturvaa.
Hakemuksen määräaika
Palkkaturvahakemus tulee jättää merilain (674/1994) 3 luvun 2 §:n 1 momentin mukaisen meripanttioikeuden voimassa ollessa. Pääsäännön mukaan meripanttioikeus alukseen lakkaa vuoden kuluttua saatavan syntymisestä, jollei alus sitä ennen ole joutunut pakkohuutokauppaan johtaneen takavarikon tai ulosmittauksen kohteeksi.
Merimiesten palkkaturvan enimmäismäärä
Merimiesten palkkaturvalaissa enimmäismäärää ei ole rajoitettu, kun kyse on tehdyn työn perusteella maksettavasta palkkaturvasta. Vahingonkorvauksen ja hyvityksen enimmäismäärä on kuitenkin rajoitettu 19 000 euroon, mikäli vahingonkorvausta tai hyvitystä haetaan ensimmäisen kerran vasta sen jälkeen, kun ne ovat menettäneet meripanttioikeutensa.
Oikopolut
Sähköinen asiointi
Sähköinen hakeminen (sahkoinenasiointi.ahtp.fi)
Palkkaturvan hakeminen (suomi.fi)
Tulostettavat lomakkeet (suomi.fi)
- Palkkaturva: Työntekijän palkkaturvahakemus (pdf)
- Palkkaturva: Ammattiyhdistyksen palkkaturvahakemus (pdf)
- Palkkaturva: Ammattiyhdistyksen palkkaturvahakemuksen liite (pdf) - Palkkaturvahakemus (C), konkurssipesä (pdf)
- Employee pay security application (eng. pdf)
Muutoksenhakuohjeet
Oikaisuvaatimus ja muutoksenhaku (keha-keskus.fi)
Rekisteriselosteet
- Tietosuojaseloste, PATU-palkkaturvajärjestelmä, Arkistopatu-rekisteri, Gorilla-perintäjärjestelmä, VHS-sovellus (pdf)
- Tietosuojaseloste, Palkkaturvan puhelinasiakasyhteydenottojen tallennus- ja tapahtumanhallintajärjestelmä (pdf)
Muualla verkossa
Lainsäädäntö
Palkkaturvalaki 27.11.1998/866 (finlex.fi)
Valtioneuvoston asetus palkkaturvasta 22.12.2009/1276 (finlex.fi)
Merimiesten palkkaturvalaki 15.12.2000/1108 (finlex.fi)
Merityösopimuslaki 756/2011 (finlex.fi)
Merilaki (674/1994) 3 luvun 2 §:n 1 momentti (finlex.fi)